Meine Merkliste
my.chemie.de  
Login  

The Chemistry of Body Odours

Sweat, Halitosis, Flatulence & Cheesy Feet

10.06.2016

© Compound Interest

The Chemistry of Body Odours – Sweat, Halitosis, Flatulence & Cheesy Feet

Halitosis

In the majority of cases, the cause of bad breath, or halitosis, is the product of bacteria in the mouth. These bacteria produce waste products, and it’s these chemical compounds that contribute towards halitosis.

  • The phenomenon of ‘coffee breath’ has been linked by the Journal of Breath Research with the compound 3-mercapto-3-methylbutylformate.
  • Garlic breath is attributed to allyl methyl sulfide, a product of the breakdown of garlic, which unsurprisingly has an odour described as garlic-like.
  • Eating meat & fish can also lend your breath a formidable scent. The bacteria that produce VOCs thrive on proteins, and they can also produce other compounds.

Flatulence

Sulfur-containing organic compounds are again to blame for the variety of odours produced in the digestive system. The main sulfur-containing compound here is hydrogen sulfide, followed by methanethiol & dimethyl sulfide, all of which we’ve already met.

Underarm Odour

Your underarms are home to an estimated one million bacteria per square centimetre; these convert your otherwise odourless sweat into a variety of malodourous molecules.

Foot Odour

Again, sweat is a major player in foot odour – however, as with underarm odour, it’s due to the fact that it provides a beneficial environment for bacteria to grow, and it’s the compounds that these bacteria produce that cause the perceived odour.

Topics
  • Dimethylsulfid
  • 3-Mercapto-3-methyl…
  • Methylsulfid
  • flüchtige organisch…
  • 3-Hydroxy-3-methylh…
  • 3-Methyl-3-sulfanyl…
  • Propionsäure
  • Isovaleransäure
Mehr über Compound Interest
  • Infografiken

    Die größten Wissenschaftsgeschichten 2018

    Auf dem Weg ins Jahr 2019 ist es an der Zeit, einen Rückblick auf einige der größten Wissenschaftsnachrichten des vergangenen Jahres zu werfen. In den diesjährigen Wissenschaftsnachrichten ging es um Wasser auf dem Mars, die Auswirkungen von E-Zigaretten, neue Arten von Isomerie und Bindung ... mehr

    Die Entfesselung unseres Immunsystems gegen Krebs

    Der erste der Nobelpreise 2018 ist vergeben. Der Nobelpreis für Physiologie oder Medizin 2018 ging an James P. Allison und Tasuku Honjo für die Entdeckung der Krebstherapie durch die Stimulierung des Immunsystems zum Angriff auf Tumorzellen. Diese Grafik wirft einen Blick auf die preisgekrö ... mehr

    Die Herstellung von Werkzeugen aus Laserlicht

    Nachdem der Nobelpreis für Physiologie oder Medizin verliehen wird, ist die Physik an der Reihe. Der Nobelpreis für Physik 2018 wurde an Arthur Ashkin, Gérard Morou und Donna Strickland für ihre bahnbrechenden Innovationen auf dem Gebiet der Laserphysik verliehen. Strickland ist erst die dr ... mehr

Ihr Bowser ist nicht aktuell. Microsoft Internet Explorer 6.0 unterstützt einige Funktionen auf Chemie.DE nicht.